Burmeseren


Burmesere er i dagligdagen fantastiske familiekatte. De trives i langt de fleste hjem med børn i alle aldre, unge og voksne. Så længe burmesere ikke er eneste kat i huset.
Burmesere er med dig rundt i hele huset, hvad end der sker – følger med helt tæt på og giver gerne en hjælpende pote. Der er næsten ikke det, en burmeser ikke kan hjælpe med og deltage i.

Noget af det, som burmesere er mest kendt for, er deres fantastiske sind. De elsker at ligge i bunke og putte sig op af enten en anden kat eller sit menneske. De kan ligge længe i samme bunke og kan være meget insisterende på, at alle bliver sammen i bunken.
Deres sind gør dem meget åbne og fordomsfri over for mennesker og ønsker i høj grad at interagere mest mulige med mennesker omkring sig. De er utroligt sensitive, når det kommer til at mærke, hvordan menneskene omkring dem har det ogde fornemmer hurtigt om der skal trøstes, hygges eller om det er tid til overskud og leg.

Burmesere kan ofte med alle i familien, men udvælger sig typisk “sit eget menneske”, som bliver noget helt særligt for burmeseren. Ofte udvælge burmeseren den i familien, som har mest brug for deres opmærksomhed – også selvom vedkommende måske ikke er bevidst om det. De er meget vedholdende i deres kontakt og giver ikke op bare sådan lige.
Burmesere knytter et stærkt bånd til sit menneske og sin familie og vil gå gennem ild og vand for dem. De elsker at lege og interagere med sin familie – uanset om det er mennesker eller andre dyr deres familie består af.

Burmesernes meget sociale sind gør også, at de mistrives alene. De har et stort socialt behov og vil helst have mindst en katteven, som er glad for at putte og lege.

 

Ude eller inde?
Som udgangspunkt kan enhver burmeser trives som indekat i hus eller lejlighed. De savner ikke udelivet, hvis de ikke har prøvet det før.
Dog sætter de fleste burmesere pris på, at komme ud og få lidt frisk luft. Om det er et vindue der kattesikres, en indhegnet altan eller om det er hele haven man hegner ind. Burmesere sætter pris på frisk luft på en sikker måde.
Dog er de meget varmesøgende og vil derfor ofte ikke bryde sig om at være ude i kulden ret længe af gangen. De vil hellere være inde i varmen.

På en dejlig varm sommerdag vil de fleste burmesere dog elske at ligge i en solstribe ude på terrassen og blive varmet godt igennem.
Burmesere er meget tillidsfulde katte, som ofte opsøger mennesker. Derfor fraråder jeg altid, at de holdes som fritløbere, da de let kan komme til at gå med fremmede. De vil derfor kunne komme så langt væk fra eget territorium, at de har svært ved at finde tilbage.
En sød og kælen kat på vejen risikerer man også vil blive stjålet. De fleste kan kende burmesere som en racekat og der er desværre en stigning af racekatte-tyveri.
Burmesere er tilmed let dominante over for andre katte og beskytter sit territorium. De risikerer derfor let, at komme i slåskamp med nabolagets katte og dette giver en øget risiko for sår og sygdomme, som skal behandles ved dyrlægen og i værste fald at blive smittet med uhelbredelige sygdomme.

Mange burmesere bor til dagligt inde, hvor der ikke er mulighed for, at indhegne altan, terrasse eller have. De går i stedet tur i snor i haven eller i græsanlæg ved boligen. Burmesere er en ganske intelligent kat og lærer hurtigt, at det er sjovt og spændende, at komme ud i snor og opleve verden udenfor sammen med sit menneske.